duminică, 11 iulie 2010

Leprele



Am impresia de multe ori ca in lume exista doua categorii de oameni: cei puternici care se descurca singuri si pe care cam nimic nu ii darama, si cei slabi, care nu au habar de prea multe si care ar fi praf si pulbere fara sustinerea altora . Dar, exact ca si in cazul orbilor carora li se ascut celelalte simturi, acestor incapabili le-a dat Dumnezeu o capacitate compensatorie: ei au talentul impresionant de a-i manipula pe altii si de a folosi munca si meritele altora in avantajul lor. Iar ceea ce ii transforma pe acesti oameni slabi in niste lepre este nesimtirea si lipsa de recunostinta cu care isi folosesc acest talent.

Lepra este omul care stie sa-i faca pe cei care conteaza sa aiba impresia ca este deosebit si plin de merite. Nu conteaza cum face asta. Esenta este in orice caz iesirea in evidenta cu orice pret. Lepra vorbeste cu orice ocazie pe care i-o dai sau chiar si fara ocazie. In timp ce altii lucreaza si tac, lepra este nemultumita si se plange constant, in special de cat este de obosita, atragand atentia si lasand impresia de devotiune si seriozitate.
Lepra ajunge de multe ori foarte sus tocmai pentru ca isi da importanta. Oamenii de calitate reala au de obicei si bun simt si isi stiu lungul nasului. Apreciaza munca tuturor si vor ca fiecare sa aiba locul pe care il merita in societate. Lepra din pacate, este mereu convinsa ca poate mai mult, merita mai mult si are mai multe drepturi decat ceilalti. De ce? Argumentele depind de caz si sunt mereu o tona. O lepra are intotdeauna argumente. O lepra isi va gasi intotdeauna scuze.
Filozofia leprei a sintetizat-o recent in doua vorbe, la marirea TVAului, unul din ilustrii nostri politicieni (sincer, chiar am uitat care din ei, irelevant) : “Eu nu stiu economie, dar am vointa!” Asta conteaza : vointa. Nu ce stii si ce poti face. Daca vrei cu adevarat ai tu grija sa ii seci pe altii si sa tragi sforile asa incat sa aplice ideea ta, indiferent cat e de corecta si de bine gandita.
O lepra seaca viata celorlalti si santajeaza in orice domeniu. Doamne feri sa fie multi bani si terte persoane sau institutii in joc! O lepra este rapid antipatizata de aproape toata lumea si, oricat de paradoxal ar parea, ajunge sa obtina ce vrea si sa-i determine pe ceilalti sa-i faca jocul si sa lase totul cum vrea ea din simplul motiv ca daca nu iese dupa voia ei, le face viata iad iar ei sunt mult prea satui si scarbiti …Pur si simplu nu mai au nervi ca sa le mai pese.

Culmea este ca o lepra, desi obtine mereu tot ce vrea, nu e niciodata multumita. Mereu vrea mai mult sau vrea altceva, iar daca nu are probleme isi inventeaza. Tot ce obtine nu-i foloseste la nimic. Probabil din cauza ca undeva in adancul sufletului ei stie ca se afla in impostura si zbuciumul acela ajunge sa se manifeste constient in diverse moduri dubioase. Plansete, crize de nervi, certuri in stil de mahala, idei absurde in care uneori nici ea nu crede dar ti le arunca in fata in speranta ca musti si ii mai faci pe plac o data.

Se pune atunci intrebarea, de ce naiba sa te mai ocupi de o lepra? De ce sa nu i-o tragi o data si pentru totdeauna, daca ea tot nu-i fericita?
Adevarul este ca multe lepre pot fi neutralizate foarte simplu. Oamenii s-au obisnuit in general sa suporte si sa taca. Sa reactioneze pasiv, sa evite. Se gandesc ca “nu-si pun mintea cu lepra”. Gasesc moduri de a se descurca pe moment, in loc sa treaca la solutia cea mai sigura si permanenta : eliminarea leprei din cale. Bineinteles, atunci cand se poate.

De unele chiar nu poti scapa (cele din familie de ex.), dar sunt totusi cazuri care se pot matura din cale teribil de usor. Cel mai greu lucru este probabil sa ai rabdare.

Ganditi-va bine, daca puteti sa faceti vreo lepra sa dispara din preajma voastra , daca puteti sa o demascati, faceti-o! Merita sa incercati si exista sanse de reusita!
Eu una am vazut lepre invinse si cu coada intre picioare. Putin cate putin, una cate una. Cu o floare nu se face primavara, insa dar din dar se face rai. Gesturile mici conteaza. Faptele mici se aduna si dupa o vreme... chiar ajung sa schimbe ceva :).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu