vineri, 25 martie 2011

Copacul


In ultima saptamana mare parte din atentia care ar fi trebuit sa fie dedicata concentratorilor solari a fost captata de copaci. Asta din cauza unui curs de la psihologie, referitor la tehnicile proiective, la care studiem, printre altele, si testul arborelui.
Eu inca nu il pot intrepreta pe bune pentru ca nu am nici experienta si nici nu am terminat de citit si sistematizat materialele despre test:)). Eu pun oamenii sa deseneze copaci din curiozitate, ca sa vad cum deseneaza si cum corespunde ce imi spune grila de interpretare cu ce stiu eu despre ei.
But whatever.

Ce voiam eu azi e sa va arat un desen dragut si facut cu iubire :X si sa va povestesc despre "copacelul" meu. Al treilea din test, acela "din vis/imaginar/preferat". Desenul de aici e facut dupa poza. Primul desen, cu copacul (aproape)intreg, l-am facut din memorie si e mult mai urat, nu are rost sa-l afisez.

Copacul meu se numeste bodhi si se intalneste prin Asia Centrala si de Sud-Est. In religia budista, bodhi e copacul sacru. Se spune ca Buddha a atins iluminarea meditand sub un bodhi. Exista un bodhi in India care cica ar fi chiar acela si unde se duce lumea in pelerinaj. Bodhi care cresc pe langa temple sunt venerati si decorati cu ghirlande de flori, panglici colorate si alte nebunii.
Acest bodhi pe care l-am desenat eu exista in realitate, in Ayutthaya, capitala medievala a Thailandei. Iar acel antropomorfism (fata de om) care in test e considerat specific copiilor mici si bolnavilor mental (! mai concret, schizofrenicilor:P) nu e altceva decat capul unei statui a lui Buddha ce a cazut in timpul unei invazii a khmerilor langa radacina copacului:)) In timp, copacul a crescut, radacinile l-au inconjurat pe micul Buddha si s-au ridicat de la sol impreuna cu el.

Eu nu stiu suficienta biologie incat sa pot distinge clar intre radacini, trunchi, ramuri si coroana. Ca urmare, imi e imposibil sa caculez o multime de parametri din test. Daca stie cineva - be my guest :P trimit desenul si imi spuneti. Dar eu una nu cred ca se poate scoate mai nimic din el. Testul arborelui a fost conceput de occidentali, cu reperele occidentalilor. La noi nu exista bodhi si probabil nimic asemanator. Arhetipul unui copac oriental arata poate destul de diferit de arhetipul nostru, iar eu am ajuns sa desenez un copac de-al lor pentru ca am avut norocul de a-l vedea live si m-a impresionat mult. La ei, un copac cu 7 trunchiuri si cu radacinile cat casa nu e deloc SF, si nici delir bizar. Nu ma credeti? Ia uite-aici :


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu